L’escalada a Lleida

Lleida, epicentre de l’escalada de dificultat del món.

La nostra ciutat és reconeguda a nivell mundial, no tan sols per la quantitat i qualitat d’escoles d’escalada sinó perquè tres de les deu millors estan a tocar del nostre territori (3.Rodellar, 5.Margalef, 6.Siurana). A més, del Top20 de les vies més dures del planeta (9b de grau de dificultat), 11 es troben aquí. Això fa que escaladors d’arreu del món vinguin a Lleida a practicar aquest esport, i inclús els que s’hi dediquen a nivell professional, tinguin una segona residència aquí.

 • Classificació dels 9b's

  s/n.- Akira (Eaux-Claires).

  s/n.- Ali-Hulk sit start extension (Rodellar).

  1.- Jumbo love (Clark Mountain, EE.UU.).

  s/n.- Delincuente natural extension (Rodellar).

  2.- Golpe de estado (Siurana).

  3.- Neanderthal (Santa Linya).

  4.- La capella (Siurana).

  5.- Chaxiraxi (Oliana).

  6.- Chilam Balam (Villanueva del Rosario).

  7.- First round first minute (Margalef).

  8.- La planta de shiva (Villanueva del Rosario).

  9.- Fight or flight (Oliana).

  10.- Catxasa R2 (9a+/b, Santa Linya).

  11.- Change (9b+, Flatanger).

  12.- Stoking the fire (Santa Linya).

  13.- La dura dura (9b+, Oliana).

  14.- Iron courtain (Flatanger).    

  15.- Move (9b/+, Flatanger).

 Lleida escaladaFoto: Ca la Marta, Margalef

Lleida i l’escalada en bloc.

Si t’has sorprès de la popularitat de Lleida, des de fa uns anys  també ho és per als més fanàtics del bloc (boulder); La ingent quantitat de blocs repartits per tota la geografia Lleidatana fan d’aquest un lloc ideal per a la pràctica d’aquesta disciplina tan antiga i, fins fa poc temps, una mica oblidada.

Tot i tenir una llarga història, aquesta modalitat d’escalada no entra en plena expansió fins fa poc més d’una dècada, quan un jove escalador de Castellserà ens va desvetllar els secrets del que seria el primer sector de bloc que coneixeríem. Blocs que s’anaven repetint per obrir nous passos que anaven del V al 7c, però les possibilitats eren grans, així que els vilatans es van encarregar de netejar la base del gran sostre. Amb Cubells en ple auge es seguien buscant i obrint nous blocs, com ROCA NEGRA un dels millors blocs de la zona.

Les seves formes arrodonides, la qualitat excel·lent de l’arenisca, el tacte i la manca de preses fan d’aquesta zona un lloc especialment bo per als amants del bloc, que sens dubte, hauran de triar els dies mes freds de l’any per repetir els passos més durs.

Això és només un petit resum del que hi ha; en un radi de 20 km al voltant de Tàrrega hi haurà unes 50 zones o més, la majoria sense explotar. Hi ha feina per a molts anys encara. La roca és en general excel·lent, les caigudes bones, els entorns agradables i tranquils i el nombre de blocs oberts supera àmpliament el miler.

Així que ja sabeu si Fontainebleau us queda molt lluny o el pressupost molt curt una bona opció pot ser aquesta, l’entorn no és el mateix però els passos no tenen res a envejar als de cap de les millors zones del món.

Handicap

Foto: Handicap (8a), Torrebesses 

Font: desnivel.com

Més informació per escalar a Margalef a: margalefclimb.com